Rigshospitalet har fritaget Gøtzsche for tjeneste

Rigshospitalet har fritaget Gøtzsche for tjeneste

Skrevet af Nina Bro d. 6. november 2018

Rigshospitalet har fritaget professor Peter Gøtzsche og forhenværende direktør for Nordic Cochrane Centre for tjeneste indtil videre, og Karsten Juhl Jørgensen er foreløbig indsat som fungerende leder af centeret. Det oplyser Rigshospitalet tirsdag eftermiddag.

Tjenestefritagelsen kommer efter, at Peter Gøtzsche i september blev ekskluderet ved en afstemning i bestyrelsen for Cochrane International, og efter at Sundhedsministeriet har meddelt Rigshospitalet, at Centeret skal leve op til ordlyden i den finanslovbevilling, der finansierer centeret.

Rigshospitalet oplyser, at arbejdet i det nordiske Cochranecenter fortsætter, så vidt det er muligt, og at Københavns Universitet er blevet bedt om at sikre vejledning af ph.d.-studerende indtil videre.

”Jeg har bedt alle medarbejdere og studerende i det Nordiske Cochrane Center om at arbejde så uforstyrret videre som muligt i denne vanskelige tid,” siger vicedirektør på Rigshospitalet Per Jørgensen, som også fortæller, at hospitalet arbejder på at sikre, at det nordiske Cochrane Center fortsætter som en del af det internationale Cochrane-samarbejde.

Forgæves indsamling
Dermed ser det ud til at være forgæves, at to professorer har skrevet et åbent brev til sundhedsminister Ellen Trane Nørby for at støtte Peter Gøtzsche. Det åbne brev er tirsdag aften underskrevet af over 3300 personer.

I det åbne brev skriver de to professorer, som er markante Cochraneprofiler, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal huske på professor Peter Gøtzsches betydelige bidrag til forskning og behandling, når det afgøres, hvad der skal ske med det nordiske Cochrane Center. Professor Peter Gøtzsche har bidraget betydeligt til behandlingen af patienter verden over og til det internationale forskermiljø, og hans bidrag har spillet en afgørende rolle for uafhængig forskning og gennemskueligheden af kliniske data, mener de.

De to professorer er Tom Jefferson og David Hammerstein. Tom Jefferson er Gøtzsches kollega ved Nordic Cochrane Centre og David Hammerstein er et af de fire medlemmer, der forlod den internationale Cochranebestyrelse i protest over beslutningen om at ekskludere Peter Gøtsche.

David Hammerstein har, siden han trak sig fra Cochrane-bestyrelsen, udtrykt sig stærkt kritisk over for ledensen i Cochrane International.

Kilde:
https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=1474%3Arigshospitalet-har-fritaget-gotzsche-for-tjeneste&catid=2%3Auncategorised&fbclid=IwAR08xLUZg0wkF731Re78MmY4OkDAYJ6puiuHvNwV6AV6H3UbKFKJvGxHRIA